sâmbătă, 5 martie 2011

O noua revelatie in Opera Nationala...ADRIANA DUMITRIU in rolul Senta DIN Olandezul Zburator

Richard Wagner e pe departe un compozitor simplu...cand auzi despre el...fara sa il asculti si fara sa ai cultura necesara, te sperii .Trebuie sa ai norocul sa te indrume cineva, sa te sfatuiasca sa mergi la opera,in sala de spectacol, sa simit energia aia, nu doar sa asculti pe disc sau sa vezi pe youtube...E un compozitor ce te cucereste prin maretie, impozantza, un compozitor profund, fiind singurul care si a scris libretele la absolut toate operele sale.Corurile wagneriene sunt adevarate performante sportive si pentru barbati si pentru femei, pentru ca nu orice corist poate aborda partitura.Iti trebuie un maestru ca maestrul OLARIU.Si nu orice maestru poate "dresa" un cor pentru o asemenea sonoritate, fortza si frazare.
Vorbesc pentru publicukl larg, acum, pentru ca vreau sa educ masele si prin blogul meu, sa arat oamenilor ca sunt lucruri mult mai emotionante, sau cu adevarat emotionante, in lumea asta, precum ARTA, MAESTRIA, CREEATIA.
Wagner mi-a fost dat sa vad la Opera nationala cand eram mica, si fugeam de acasa, la 14 ani,si am ramas fascinata, de THANNHOISER.O dirija maestrul TRAILESCU, si plangeam in sala de la Uvertura.Apoi am ascultat CORUL INVITATILOR, care m-a urcat pana la Dumnezeu si m-a coplesit.Soprana era Cormelia Pop si apoi Mariana Simionescu.L-am ascultat si pe Ludivic Spiess, chiar in ultimul lui spectacol de Olandezul Zburator, si i-am multumit ca si a incheiat cariera....nu mai putea sa cante...(decat sa ajungi sa iti bata vocea la cvinta, mai bine te retragi in glorie, ca vorba aia:" ce se taie , nu se fluiera").
Am fost captivata si mai mult de Wagner cand am cantat, am luat partitura in brate si am pus osul la treaba...atunci m am indragostit cu adevarat de muzica lui.DA, GREA, DAR PROFUNDA, TE PATRUNDE IN TOTI PORII SI AI REVELATII... INTRI IN TRANSA.Sustin si acum ca educatia nu se face in doua zile si insistand, perseverand, dar pofta vine mancand.
Ce e specific in muzica lui corala? Respectul pentru fiecare voce in parte, pusa in valoare tocmai de acordurile mari, desfacute, prin distantza mare intre sopranul prim si contraalto, si prin maestuozitatea interpretativa. Un compozitor pretentios , ce te obliga sa il respecti iubindu-l.
Va spun toate astea, ca sunt fericita ca fac aceasta meserie si pentru ca stiu sa ma bucur de ea in fiecare zi.Sper ca si colegii mei sa ma aprobe...daca nu...ei au dreptul oricand sa se retraga.
Aseara a fost un spectacol special, si as fii vrut sa fie sala arhiplina si sa se bucure multa lume de debutul colegei mele ADRIANA DUMITRIU IN ROLUL SENTA.
Am tot respectul pentru toate sopranele care au abordat roluri wagneriene, pentru ca sunt pietre grele, nestemate muzicale, briliante sonore, demonstratii de tehnica, fraza, maestrie, fortza interioara,si e certificat de autenticitate pentru maestria unei soprane dramatice.
Dar aseara am plans de bucurie pentru ca prietena ema si colega mea, ADRIANA DUMITRIU a facut un rol exceptional, desi a debutat in conditiile in care tatal ei e in coma la spital in Craiova de luni.S- a concentrat, s-a tranfigurat, s-a pus in pielea personajului si a fost senzationala.Senzationala.Pardon, am vrut sa spun ...SEN-ZA-TI-O-NA-LA!!!!!!!!!!!!
TOATE SUNETELE LUATE IMPECABIL, ce sa mai vorbim de frazare, de joc, de atitudine,si mai ales de bucuria pe care ne-a facut-o noua , tuturor prietenilor si colegilor ei.Adriana, draga, ai demonstrat ca esti o fortza, un om puternic pentru ca ai facut un rol impecabil,consideram ca ai fost revelatia stagiunii si te iubim, te pretuim, si suntem alaturi de tine.Ai meritat sa plang ieri cand te vedeam pasind pe scena , la aplauze, te zaream printre lacrimile de bucurie, ca ne-ai demonstrat curajul si puterea ta, de a te mobiliza in momente grele, cand singurul tau parinte, care a r fii vrut sa te vada pe scena, e in spital in stare grava.
Esti un exemplu pentru noi toti si iti multumim.
Soprane Wagneriene sunt putine si tu esti printre ele.
Respectul si stima noastra, pentru tine si pentru toti cei ce abordeaza un astfel de repertoriu.
Te iubim !si daca de la noi e mai putin, de la DUMNEZEU, SIGUR , E MAI MULT!

2 comentarii:

  1. A STRALUCIT REALMENTE ADRIANA DUMITRIU. o VOCE DE EXCEPTIE, UN OM DEOSEBIT CARE A MUNCIT CU PERSEVERENTA SI ARE UN CARACTER MINUNAT! AVEM NEVOIE DE ASEMENEA OAMENI!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. CIOROIANU LUCIAN5 martie 2011, 03:37

    DA OZANA AI PERFECTA DREPTATE A FOST O SURPRIZA EXTRAORDINARA,A FOST O SEARA DE NEUITAT.BRAVO ADRIANA !DUPA MINE WAGNER SI BACH SUNT TRIMISII LUI DUMNEZEU PE PAMINT PENTRU A NE RIDICA SUFLETELE LA ASPIRATIILE CELUI DE SUS.

    RăspundețiȘtergere