sâmbătă, 14 mai 2011

Prostitutia in arta

Am urmarit azi la televizor, din intamplare, la un salon de infrumusetzare, reluarea unei emisiuni la un post...celebru de televiziune..Ca, deh, daca te numesti televiziune esti deja celebru...
Si am urmarit cum o fatuca frumoasa si cu studii muzicale de specialitate,imbracata pompos de iti lua ochii ,mima o arie din MADAME BUTTERFLY, reorchestrata pe un beat modern....ca asa se poarta....
Asta e mai putin revoltator....
Supararea mea a pornit cand mi-am dat seama ca playbackul e facut de o muziciana...cu acte in regula.
As invita-o pe blonda artista sa vina la opera sa ne cante aria "UN BEL DI VEDREMO" dar de data asta fara microfon , si live,sa demonstreze ca isi merita aplauzele publicului....
Dar stau si ma intreb, de cand televiziunile astea care nu vor...(zicand ca nu au bani )sa plateasca artistii,care se zgarcesc sa aduca un inginer de sunet pentru o prestatie live,isi desfasoara activitatea pe rating, folosind prezentatori cu putina carte sau cultura generala, (de cea muzicala ce sa mai vorbim)bat la usha tot felul de pseudo artisti.Dorintza de afirmare e mare, toti vrem sa fim vazuti, aplaudati si confirmati...
Minciuna!
Fals!Cabotinism!
Spectacolul a devenit desuet.... ieftin. Si daca tot merge asa, de ce sa nu continuam? Viatza e prea scurta ca sa facem noi educatie tinerilor sau proincialilor ce nu au dreptul la vreun spectacol pus intr-un teatru.
Mai bine sa ne punem noi banii la saltea ca rating este, slava Domnului, indiferent ce spui pe canapeaua aia....ajunge doar sa tipi sau sa te revolti si ai castigat vizualizari.
Sa te numesti muzician si sa canti play back la televizor, mai aels Opera, e o jignire adusa colegilor de breasla, care isi ard sufletul in repetitiile unui teatru serios, pe o scena sfanta, ca intr-un sanctuar,in care se construieste un rol, se desface o lucrare, se imparte pe departamente, ca apoi sa se reuneasca,dand viatza capodoperei.
Va invit sa faceti turul operei., sa vizitati salile de repetitie, atelierele de croitorie sau de pictura, chiarsi de tamplarie, sala de cor, sa dati palaria jos cand pasiti tip til pe scena, sa va tineti respiratia din respect fatza de acei oameni cu adevarat daruiti.Acei oameni modesti, dar perfectionisti,acei oameni minunati pe care ii vad zilnic, si uneori uit ca merita plecaciuni.
Sunt artist liric si din respect pentru colegii mei, am cantat live , indiferent de scuza celor din diverse televiziuni.Mi-ar fi fost rusine sa apar si sa ma arate cu degetul ca fiind o mincinoasa.
Asadar, tuturor celor care se cred muzicieni profesionisti le zic: e ultima oara cand nu dau nume...data viitoare cand va duceti si faceti playback va fac de ras, pentru ca meritati.
I CAN SEE YOU!!!!!!!!!

8 comentarii:

  1. Din pacate in vremurile de azi prostitutia s-a extins si in arta. Trist

    RăspundețiȘtergere
  2. E deja binestiut ca televiziunile promoveaza nonvalorile de ani buni. Daca nu esti implicat in vreun scandal, esti doar un nimeni indiferent de calitatile tale.

    La opera inca nu am fost insa ultimul spectacol pe care l-am vazut este Rebecca la Teatrul de Opereta Ion Dacian. A fost fantastic. Nu inteleg cum unii inca se mai bucura ca merg la cinema cand prestatiile live iti ating cele mai sensibile coarde.

    RăspundețiȘtergere
  3. problema pe care tu nu o vezi este ca nu tv-ul e gresit,nu anii de comunism ci genele,mutate in atatia ani de expunere la cultura balcanica,nitel primitiva,imbinata cu un secol de infestare tiganeasca.nu poti sa sari la blues si jazz imediat,ca nu simti,nu poti sa descifrezi.nu poti sa citesti nichita stanescu pentru ca nu intelegi.
    nu spun opera,nu spun muzica clasica pentru ca e altceva,e greu de ajuns pentru multimea populara.
    am pretentia ca ma pricep la muzica,la blues si jazz.a canta la un instrument cere virtuozitate,dar a crea pentru un instrument,a improviza cere cultura.sunt multi chitaristi talentati care nu au cultura muzicala,nu cunosc.acelasi lucru e si in cazul violonistilor,uita-te daca ai ocazia la Cocos care canta cu Salam.e talentat,vizibil,poate mult peste cativa de la ateneu,dar nu isi poate depasi nivelul aceleiasi melodii si aceluia F negru:)!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Ozana!In Romania sunt o multime de artisti valorosi care au de suferit din cauza acestor nonvalori care apar zilnic la televizor în postură de vedete!Tu ca un artist adevarat cu valoare e normal sa te scoata din sarite,putini sunt ca tine sa aibe curajul sa le dea peste nas acestor,,vedete´´!Te admir dintotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
  5. esti super ok, ca om si ca artist, desi eu alte gusturi.imi confirmi faptul ca ai un suflet mare mare

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si saloanele de 'infrumusetare' ce promoveaza?Cine le frecventeaza?De ce?Ce nu au si obtin?Isi 'coafeaza' inchipuirea si pe urma lor niste semianalfabeti castiga bani frumosi.Adica,prostia plus ingamfarea costa...

    RăspundețiȘtergere